Szalagcímek:
XIIII. Ősi Tudás Rovásírás-vetélkedő és Műveltségi Találkozó
A szavak törpék, a példák óriások
Z. Urbán Aladárt köszöntjük születésnapján
Körlevél a nagyölvedi országos döntőre
Felsőszeli rovók Pozsonyeperjesen
Magyarítási feladat a 2017-es országos döntőre
A rovásírás ünnepe Pozsonyeperjesen
Felvidéki siker az Ékes rovás versenyen
Rovásemlékek - feladat az országos döntőre
Közös kincsünk a rovásírás (Balassagyarmat)

A rovásírás ünnepe Pozsonyeperjesen

Az iskola néptáncosai fellépés előtt Patassy Sándor felvétele Az iskola néptáncosai fellépés előtt

2017. ígéret havának 5. napján a Felvidék nyugati körzetének rovásírói gyűltek össze a Csallóköz és Mátyusföld határán fekvő Pozsonyeperjesen, hogy nemes vetélkedésben érdemeljék ki az országos döntőbe jutást.

Valamikor 2017. fergeteg havában egy kávé melletti baráti beszélgetés során, melynek Izsák József táltos-természetgyógyász, Csiba Jarmila pozsonyeperjesi polgármester és jómagam voltunk részesei, szóba került a magyar rovásírás is. Elmondtam, hogy a Palóc Társaság által szervezett rovásírás-vetélkedő nyugati körzeti döntőjének megrendezéséhez helyszínt keresünk. A polgármester asszony ott helyben felajánlotta, hogy szívesen látja a vetélkedőt a községben. Két nap múltán felhívott, és közölte, hogy a helyi alapiskola igazgatójának, Varga Denisának - akit az Ardea énekegyüttesből is ismerhetünk - és a tantestületnek is tetszik az ötlet, és örömest megszervezik az elődöntőt.

Mivel Pozsonyeperjesen az idő tájt nem működött rovókör, így jégbontó havának elején megkezdte működését a Göncöl Táltos Rovóiskola pozsonyeperjesi rovóköre 21 diákkal. Ígéret haváig nem sok idő volt hátra, így mindenki lelkesen kezdett az ősi szkíta-hun írás tanulásába. Így indult minden...

Felvirradt ígéret havának 5-e, a vetélkedő napja. A Pozsonyeperjesi Alapiskola ünnepi díszben várta a több mint 100 vendéget: vetélkedő diákokat, felkészítőiket és kísérőiket. Az érkezők bejegyezték nevüket a jelenléti ívekbe, majd várt rájuk az olvasási feladat. Az ünnepélyes megnyitóra az iskola tornatermében került sor. A megjelenteket Varga Denisa iskolaigazgató, Boros Erika igazgatóhelyettes és Csiba Jarmila polgármester köszöntötte. Az iskola diákjai szavalattal, népdalokkal és tánccal köszöntötték a felvidéki rovók népes társaságát. Utána Z. Urbán Aladár tájékoztatója következett, majd kezdetét vette az írásbeli feladatok megoldása. Közben az alsószeli Zele törzs jóvoltából az iskola udvarán épülni kezdett a jurta.

Mivel az eperjesi rovókör elődöntőseinek java része a népdal- és néptáncelőadásnak is szereplője volt, így öröm volt látni, hogy népviseletben ültek be vetélkedni a padok mögé. Az 50 perc mindenkinek elegendő volt a feladatok megoldására. Ezután átvonultunk megebédelni a helyi kultúrház nagytermébe, ahol terített asztalok várták a vetélkedés izgalmában megéhezett kicsiket és nagyokat.

Az égiektől is kaptunk egy kis áldást frissítő eső formájában, de ez mit sem zavarta a vetélkedő résztvevőit abban, hogy önfeledten szórakozzanak, míg a felkészítők a munkákat javították. Volt kézműveskedés - agyagozás, gyöngyfűzés, magyar minták festése, karpereccsomózás. Aki az ebéd után még édességre vágyott, szó szerint elmerülhetett az eperjesi anyukák által sütött édes finomságok tengerében. Aki nem ijedt meg a kis égi áldástól, az az iskola udvarán felállított és korhűen berendezett jurtában tapasztalhatta meg azt a nyugalmat és természetközeliséget, amit talán csak egy jurtában érezni. Az egyik teremben Nagy Iván néprajzkutató tartott dudajátékkal színesített előadást az érdeklődőknek, akik még a duda megszólaltatását is megkísérelhették. Ez nehéz feladatnak bizonyult, egyedül a dunaszerdahelyi Bíró Eszternek sikerült "lelket lehelni" a dudába, igazi garabonciásként :)

Egyszer csak vidám zene csendült: a Csángó Kettős zenekar hívta moldvai csángó táncházba a fáradhatatlan lábúakat.

Jól megdolgozott a felkészítők csapata a nagyszámú vetélkedősereg munkáinak javításával, de egyszer ennek is a végére értek, így következett a várva-várt eredményhirdetés. Az Ősi Tudás vetélkedők hagyományához hűen senki sem távozott üres kézzel: rovásírásos mézeskalácsot, golyóstollat, a község történelmét és látnivalóit ismertető füzetet, könyvjelzőt vihetett haza mindenki a Felvidéki Rovók jelképével ellátott vászontáskába csomagolva. Köszönet Pozsonyeperjes önkormányzatának a nagylelkű támogatásért! A helyezettek ezeken felül rovásírásról szóló könyveket is kaptak Friedrich Klára és Szakács Gábor rovásírás kutatók nagylelkű felajánlásának köszönhetően. Az egyes korcsoportok első helyezettjei ráadásképp még Fodor Péter (az eperjesi iskola biológiatanára, természetfotós) Aranykert című - a Csallóköz élővilágát bemutató - gyönyörű fényképekkel teli könyvét kapták ajándékba a polgármester asszony ajándékaként - természetesen a szerző aláírásával.

Csodálatos nap volt, az eperjesiek a legenda szerint már Mátyás király vitézeit is megvendégelték friss eperrel, híres vendégszeretetük most sem szenvedett csorbát. Aki itt volt, a rovásírás és a magyar szellem igazi ünnepnapját élhette át. Köszönjük a község elöljárósága, az iskola, a szülői szövetség és minden segítő önzetlen támogatását!

 

Patassy Sándor

 

Az elődöntő képei IDE KATTINTVA láthatók.

Az országos döntőbe jutottak:

A korcsoport:

 1. Csiba Csenge
 2. Takács Dorka
 3. Kürti Csaba
 4. Szamaránszky Zsófia
 5. Csiba Mátyás

B korcsoport:

 1. Flaska Lili Kamilla
 2. Juhos Emma
 3. Bíró Eszter
 4. Horváth Beáta
 5. Hamarik Emese

C korcsoport:

 1. Földes Viktória
 2. Ágoston Dóra
 3. Pőcz Anna
 4. Dobrí Anita
 5. Horváth Zenkő veronika
 6. Pőcz Sára

D korcsoport:

 1. Flaska Lili Kamilla
 2. Juhos Emma
 3. Bíró Eszter
 4. Horváth Beáta
 5. Hamarik Emese

E korcsoport: 

 1. Bednár Anita
 2. Turák Krisztián
 

Az eredménylapok a csatolmányokból letölthetők.

Média

Egy csodálatos nap alig négy percben Bugár Anna